BETA

НОВИНИ И МНЕНИЯ Изпрати статия, блог пост или прес съобщение на info@iteventz.bg




Отворени врати в столичното Технологично училище Електронни системи (ТУЕС) на 23 април 2016 г.

21.04.2016

Ученици и преподаватели от елитното училище за програмисти и компютърни специалисти ще представят постиженията си по роботика, програмиране, вградени микрокомпютърни системи

Единственото по рода си средно училище за информационни и комуникационни технологии – Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) - към Техническия университет - София, отваря врати за посетители, ученици от други училища и техните родители на 23 април 2016 г., събота, от 10:00 до 16:00 ч. Училището се намира в жк Младост 1 (ул. "Владимир Пашов" 2, до УМБАЛ „Св. Анна“).

Посетителите ще могат да присъстват на специализирани демонстрации по роботика, програмиране, компютърни мрежи, вградени микрокомпютърни системи, електронни елементи, електротехника и др. Предвидени са срещи с преподаватели и ученици от ТУЕС, както и със завършили ученици, които днес са успешни професионалисти, ръководители или основатели на компании в сферата на информационните и комуникационните технологии. Гостите на ТУЕС ще се запознаят и с основните учебни планове на двете специалности Системно програмиране и Компютърни мрежи, и ще научат повече за начините на преподаване и уникалните постижения в подготовката на успешни ИТ кадри.

Пълната програма на Деня на отворени врати е достъпна в сайта на събитието, като демонстрациите се повтарят преди и след обяд, за да могат посетителите да изберат удобно за тях време. Основните презентации ще започнат в 10:30 и в 13:30 ч.

В техническите демонстрации в Деня на отворени врати ще участва отборът на ТУЕС, който спечели всички призови места на Националното състезание по компютърни мрежи през 2015 г., както и отборът на ТУЕС, който наскоро се класира в челната шестица в Европейското университетско рали за автомобили, управлявани с вграден микропроцесор в Германия. Своя презентация ще направят и ученици от 11 клас, които организират ученическото състезание по програмиране в ТУЕС Hack TUES. На място ще могат да се видят и постиженията на учениците от ТУЕС в областта на литературата, фотографията и спорта.  

Директорът на ТУЕС доц. д-р инж. Стела Стефанова казва: „ТУЕС е много повече от училище. ТУЕС е общност, която работи в името на качественото ИТ образование и  успешната кариера на всеки един наш възпитаник. Преподаватели, завършили и настоящи ученици са посветени на каузата за практически ориентираното образование. В Деня на отворени врати ще демонстрираме духа на тази общност и ще покажем как живеят и се развиват нашите ученици.“

Денят на отворени врати в ТУЕС се организира със съдействието на Асоциацията на завършилите ТУЕС, която обединява повече от 500 завършили възпитаници на ТУЕС, и работи за популяризиране на постиженията на училището.

През 2016 г. ТУЕС ще приема ученици в две специалности - Системно програмиране и Компютърни мрежи. Документи се приемат до 26 май 2016 г., а специализираният приемен изпит по математика ще бъде на 28 май 2016 г. Първото класиране ще бъде обявено на 23 юни 2016 г.

За Технологично училище Електронни системи (ТУЕС):

ТУЕС е единствено по рода си в България специализирано училище в сферата на Информационните и комуникационни технологии – част от структурата на Техническия университет - София. Фокус в преподаването на специализираните предмети е развитието на практически умения и съвместната работа с експерти от реалния ИТ сектор. Често преподаватели в училището са завършили възпитаници на ТУЕС, които вече са изградили успешна ИТ кариера и на свой ред подкрепят развитието на бъдещите ИТ кадри на България.

От 1988 г., когато е създадено училището, до сега повече от 2 500 ученика са завършили ТУЕС. Голяма част от тях днес са успешни предприемачи или заемат ключови позиции във водещи ИТ компании в България и по света. Много от тях продължават да бъдат в  контакт с училището и след завършването си, като подкрепят негови инициативи или споделят знанията и опита си с настоящите ученици, в ролята на ментори, презентатори или ръководители на дипломни работи.

От 2015 г. в подкрепа на този процес работи и Асоциацията на Завършилите ТУЕС, която има за цел да насърчи връзките между завършилите и настоящите възпитаници на училището и да подкрепя и развива високите професионални стандарти за ИТ обучение, прилагани в ТУЕС.