BETA

НОВИНИ И МНЕНИЯ Изпрати статия, блог пост или прес съобщение на info@iteventz.bg




Румен Банов за мотивацията и креативността в ИТ проектите

27.05.2015

Румен Банов за мотивацията и креативността в ИТ проектите

На 13-14 юни китният Арбанаси посреща ASE SoftCon, първата от поредица конференции, организирани от Асоциация на софтуерните инженери и насочени към комуникацията и добрите практики в екипите, разработващи софтуер. Запознайте се с един от лекторите на събитието - Румен Банов, ИТ професионалист с дългогодишен опит в областта на софтуерното тестване.
 

Кой е Румен Банов?
Имам повече от 30 години професионален опит в областта на ИТ, от които повече от 17 години специализация в областта на софтуерното тестване, качество на кода и оценка на програмни системи. Имам сериозен опит (6 години) в ръководенето на големи екипи и реализацията на сложни програмни системи. Участвам в много обществени инициативи като член на управителния съвет на БАСКОМ  и член на Бизнес съвета към Съвета за електронно управление, вицепрезидент на Българска асоциация по софтуерно тестване, вицепрезидент на  Югоизточен Европейски Тест Борд. Активно обучавам по-младите си колеги от фирмите и университетите във всички аспекти на софтуерното тестване.

Би ли ни разказал повече за работата си в последните няколко години? (или професионалния си път като цяло)
През последните няколко години работя като Ръководител проект във фирма “Хемимонд АД”  и с колегите реализирахме първия изцяло автоматизиран портал за публични облачни услуги (www.oblak.bg) в България. Сложен, комплексен и предизвикателен проект в една нова (за мен) област, която ще промени ИТ бизнеса през следващите години. В същото време продължавам и с активните и комплексни обучения на колегите от QA-общността, като съм обучил над 1000 колеги през последните години.

Ти си един от лекторите на първото издание на ASE SoftCon, което ще се проведе на 13-14 юни в Арбанаси. Би ли ни споделил повече за лекцията си там, какво да очакват участниците?
Заглавието е: Мотивация и креативност - накъде без тях? Ще разгледам трите елемента, които спомагат за поддържане и стимулиране на мотивацията във всеки един от нас. Примери как креативността може да помогне за успеха на проекта. Подходи и начини за подобряване производителността на екипа.

Какви са първите стъпки да бъде намерена вече веднъж изгубената мотивация на екипа или част от него?
Най-напред да погледнем нещата в нашия двор (в екипа) и да си зададем коректните въпроси: Защо стана така? Какво се промени? Къде пропуснахме нещо? След това да се опитаме да намерим верните отговори, като седнем  и говорим открито и откровено за проблемите; да потърсим корените и причините и какво да променим в екипа, за да продължим мотивирани по пътя.

А какво е най-мотивиращото нещо за теб, в личен и професионален план?
Семейството е фактор номер едно за мотивацията ми в личен план - споделяме заедно и успехите, и провалите - това ме крепи през годините и ми дава увереност и сили да продължа по избрания път. В професионален план - това е удовлетворението, когато постигнеш добри резултати и оценките на колегите ми за моя принос (споделяне на знания, професионални съвети, специализирани обучения). Професионалните предизвикателства във всички аспекти (подход, методология, технология, практика)  винаги са мощен мотивационен фактор.   

Като водещ специалист в сферата си, вероятно през годините си се сблъсквал с множество предизвикателства. Кое е най-голямото от тях и какви са уроците от него?
Най-голямото предизвикателство е да си готов да учиш цял живот! Да знаеш, че няма решения и рецепти, които да използваш наготово - всеки проект е различен, специфичен и изисква мобилизация на всички ресурси в екипа за успеха на проекта. Има добри практики и знания на други хора, които могат да ти помогнат, но крайните решения ги взима екипът (респективно ти самият). За успеха на проекта трябва да се работи всеки ден и да си готов на моменти и на подем, и на регрес - само мотивираният екип ще успее.  

За финал, какви са твоите три съвета към хората, които сега започват своя професионален път в сферата на ИТ?
- Мотивацията ще ви помогне да започнете, а креативността ще ви трябва през целия професионален път, за да сте експерти и професионалисти!
- Бъдете екипни играчи - сами няма да свършите нищо значимо!
- Каквито и трудности да срещнете по професионалния си път, никога не се предавайте!