BETA

НОВИНИ И МНЕНИЯ Изпрати статия, блог пост или прес съобщение на info@iteventz.bg




OpenFest 2017 ще се проведе на 4 и 5 ноември във Форум Джон Атанасов на София Тех Парк

02.11.2017

За 15 поредна година на 4 и 5 ноември ще се проведе OpenFest - ежегодният фестивал на свободната култура, свободния софтуер и свободното споделяне на знания. Тази година мястото е ново - София Тех Парк, форум “Джон Атанасов”, бул. Цариградско шосе 111Б.

Всяка година конференцията се разраства и в резултат на това миналата година е посетена от повече от 3000 човека. Тази година организаторите очакват да надскочат тази бройка.

Програмата на OpenFest 2017 (http://www.openfest.org/2017/bg/programa/) включва разнообразие от лекции в седем потока: Technical, Civic Hacking, Advanced Technical, OpenBiz, Social, Образование, OpenArt, като има и лекции на английски език.

Първият лектор ще бъде Мари Гутбуб (http://bit.ly/2hoNWrw), която ще наблегне на важността на това да пазим личните си данни и комункации, а и също така ще даде полезни съвети как да го правим. По професия е журналист, но се занимава и с множество доброволчески начинания, организира уъркшопи и обучения по информационна сигурност. Освен лекцията ѝ, тя е и организатор на криптопарти като част от OpenFest.

Един от специалните ни гости е предприемач, с минало на софтуерен разработчик, писател, физик и консултант на глобални компании, Европейската комисия и Обединените нации. Но това дори не е всичко. Георг Греве е основател и президент на Фондация „Свободен софтуер Европа“, съосновател и главен изпълнителен директор на Kolab Systems AG. По време на лекцичта си той ще разкаже за Notary Trade и платформата, която разработват, за да дадат достъп на всеки до token икономиката, основавайки се на ценностите на Отворения Интернет.

Пейо Попов е юрист, който се занимава преди всичко с ИТ. Той ще разкаже какво е патентен трол и как да се преборим с него, след като компанията, в която работи - Онтотекст, се е сблъскала челно с този проблем и успешно му е противодействала.

 

За OpenFest e важно лекторите да са с богат опит в различни сфери - Божидар Божанов не е изключение. Той е програмист, а понякога и архитект. Залита и по обществено-полезни приложения на софтуерното инженерство, като поради това е част от фондация Общество.бг. Той е и бивш съветник за електронно управление на вицепремиера Румяна Бъчварова. Божидар ще разгледа настоящия законодателен процес от гледна точка на използваните технологии и всички проблеми, произтичащи от това и ще предложи технологично решение.

Тази година посетителите ще могат да се присъединят към един (или повече, за по-любознателните) от над 15 уъркшопа, които ще се проведат паралелно с лекциите на конференцията. Темите са разнообразни: гостите ще могат да се научат да запояват, да вземат участие в криптопарти, да работят с разнообразен и интересен софтуер и хардуер. Освен това ще има и интересни дискусии, участие на Coding Girls и практическо прилагане на Creative Commons при създаване на онлайн съдържание.

Спонсори на фестивала са: Progress, СуперХостинг.БГ, Luxoft, Uber, ClouDNS, Anakatech, SAP, SiteGround, VMWare, StorPool.

 

OpenFest e единствената по рода си в България конференция, посветена на свободната култура, свободния софтуер и софтуера с отворен код, свободното споделяне на знания – фестивал на свободното творчество. OpenFest е ежегодна среща на всички почитатели, създатели, поддръжници и нови фенове на свободните изкуства и свободния софтуер.
Целта на OpenFest е да популяризира проекти, реализирани с помощта на свободен софтуер и софтуер с отворен код, както и да бъде форум за обмен на идеи и добри практики в областта. Същевременно организаторите винаги се стараят да дадат поле за изява и на свободното изкуство. Емблемата на OpenFest е отворено за знания и информация човешко око, чийто мигли са лъчи на изгряващо слънце. Изгревът е символ на зараждаща се свобода. Автор на идеята и графичната реализация на тази символика е художникът-хакер Здравко Здравков.

Мотото на OpenFest е “Да споделим свободата!”
Първият OpenFest се състои през 2003 година и оттогава досега фестивалът се провежда всяка година. Още от първото си провеждане OpenFest протича под патронажа на Президента на Република България.

Организатор на OpenFest е Фондация Отворени Проекти, чиито усилия всяка година намират подкрепата на цялата българска free/open source общност и на много партньори и приятели.