BETA

НОВИНИ И МНЕНИЯ Изпрати статия, блог пост или прес съобщение на info@iteventz.bg
Първият Datathon в Централна и Източна Европа ще се проведе в България през март

10.03.2017

За първи път у нас екипи ще участват в отборно предизвикателство за решаване на реални проблеми на бизнеса като обработват и анализират данни.

Data Science Society организира първото за Централна и Източна Европа практическо предизвикателство, свързано с обработка и анализ на данни. В рамките само на един уикенд - между 24 и 26 март 2017 г. в СофтУни - участниците ще сформират отбори и ще решават казуси от практиката с реални данни. Целта им ще бъде да намерят най-точно, оригинално и елегантно решение на поставената задача.

По време на дейтатона (от англ. data и marathon) екипите ще работят с реални данни и документи, извлечени от практиката на фирми и организации. Задачите ще бъдат от разнообразни сфери - технологии, потребителско финансиране, търговия на дребно, маркетингови проучвания, бизнес администрация, а за да достигнат до най-доброто решение, отборите ще трябва да прилагат различни технологии и алгоритми. Някои от казусите изискват употребата на machine learning или artificial intelligence алгоритми, други пък ще предизвикат участниците с нуждата от обработка на големи масиви от данни (big data) или неструктурирани данни като текстове и изображения.

Предизвикателство пред записалите се ще бъде и това, че отборите ще са съставени от експерти с различни специалности - програмиране, анализ на данни, алгоритми и други, които ще имат възможност да си сътрудничат и да обменят знания. Желаещите да участват могат да заявят своето място във формата за регистрация.

Практическите казуси за отборното предизвикателство се предоставят от водещи български компании. Experian Bulgaria ще поставят пред участниците задача да подобрят съществуващ модел за управление на кредитния риск. Hyperscience ще предизвика отборите със създаването на artificial intelligence система, която разпознава типове документи и извлича информация от тях. Задачата на Receipt Bank e от сферата на обработка на изображения - от предоставените касови бележки и фактури да се извлече информация за участниците в трансакцията. Отборът, избрал заданието на GemSeek, ще трябва да разработи machine learning алгоритъм, който да анализира отговори в свободен текст на участници в проучвания. Експертите от VMware Bulgaria поставят задача свързана с прогнозирането на сървърни мощности и оптимизация на използваната електроенергия.

От Ontotext пък идва предизвикателство, в което участниците ще трябва да се възползват от силата на свързаните отворени данни. Задачата на Kaufland ще е свързана с определяне на решаващите фактори, от които зависи посещаемостта на различните търговски обекти. Отборите ще имат възможност още да работят върху модел за оценка на кредитен риск на клиенти от Telenor Bulgaria, модел за оптимизация на стоковите потоци в търговска верига от SAP, препоръчваща система от А4Е и анализ на wifi мрежи от ShopUp. Повече информация можете да откриете на официалния сайт на събитието.

 

За Data Sciency Society:

Data Science Society е българска доброволческа общност от експерти в обработкатa, моделирането и анализа на данни. Нейната основна цел е да популяризира и насърчава сътрудничество, споделяне на знания, иновации и предприемачество във всички области на работата с данни. Членовете на Data Science Society организират тематични срещи и разговори, партнират си с образователни институции и свързват експерти и ентусиасти, които искат да се развиват в областта.